BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, November 12, 2009

SKUAD! sedia untuk terjun! 1, 2, 3 TERJUNNNN !!!!



Inilah barisan kita
Yang ikhlas berjuang
Siap sedia berkorban
Untuk ibu pertiwi

Sebelum kita berjaya
Jangan harap kami pulang
Inilah sumpah pendekar kita
Menuju medan bakti

Andaikata kami gugur semua
Taburlah bunga diatas pusara
Kami mohon doa
Malaysia berjaya

Semboyan telah berbunyi
Menuju medan bakti


I love this song and memang hafal lagu ni...sebabnya..inilah lagu kami sewaktu kena kawad dizaman MRSM...lepas subuh hujung minggu dah tercangak untuk berkawad...he..he..he..yg menjadi ketua skuad abang2 senior..and still ingat lagi semangat we all untuk berkawad..berkobar2 if ketua skuad abang senior yg handsome...awal2 lagi dah bersedia..but if yg kurang handsome..alamatnya banyak kali dia jerit pun we all tak ready lagi..well those are some of the memories yg I simpan sewaktu zaman MRSM...cuma yg pastinya...bertahun2 I kena kawad...tak pandai2 juga..kiri bawak kanan..kanan bawak kiri..pening kepala I nak hafal all the movement...he..hee.he.. ni mungkin sebab kawad hanya nak tenguk ketua skuad handsome.....;)

I'm so excited this time to post my latest collection...dah tentunya kek askar...payung terjun lagi....to me this is my best work for novelty cakes...Super Theva dah jatuh no 2....



This kek dibuat khas untuk memenuhi permintaan hubby Lela...this time dia order in advance...Yazid...anggota para...payung terjun...he wanted an army cake for his birthday...good sign..my cakes are making an impact now...;)..dia just bagi hint kat Lela...rasa2nya Kak Shikin boleh buat kek askar tak? Hmm...and of course I kata boleh...sepanjang 2 minggu i duk sibuk fikir apa nak buat ye..mula2 ingat nak buat all the army gadgets..boots, id tag, hand granade, ponco...mass tin and mcm2 lagi....but bila kek dah depan mata dah jadi lain pulak...mula lah idea dramtic datang...since hubbynya anggota para...so mulalah terbayang askar landing selepas penerjunan...of course the deco kena sesuai dgn persekitaran..apa yg I bayangkan..askar tu terjun and landing ditempat yg berlumpur and berpasir...guna buttercream...ditaburi dgn brown sugar yg digelapkan dgn pewarnan..so nampak tone sikit...perasan tak..rumput2 pun diwarnakan senada...basically warna and pesekitaran mesti seimbang dgn adengan yg hendak dipaparkan..



Seperti biasa, I will try my best to get as close as I can..untuk semua..warna, imej and persekitaran...puas duk menguli warna untuk pakaian seragam, beg and payung terjun...gunakan marble technique..tapi untuk kelihatan bersepah pecahan warnanya..i buat beberapa biji bebola coklat and di campurkan dgn warna hijau...actually campuran hijau pekat, orange and a little bit of kuning...

By the way, semua deco tu boleh dimakan..tak ada sebarang penggunaan batu kerikil yg betul digunakan...he..he...he....coz bila dipamerkan kek tu di kedai i di MMU, ramai adik2 yg bertanya..kenapa letak batu betul? They all ingat tu batu betul...semuanya dari fondant...




This time, i fokuskan pada movement and juga facial expression...lingkaran tali payung terjun and lipatan payung terjun I tried my best not to nampak kaku...especially lipatan payung terjun tu..



Mukanya I buat as if dia benar2 terperanjat dari "landingnya" maklumlah selalunya landing berdiri...but dia landing baik punya...tertiarap...just imagine apalah agaknya perasaan setiap anggota tentera kita apabila mereka membuat penerjunan payung terjun? I can't imnagine bagaimana resahnnya hati para isteri mereka yg sentiasa mendoakan keselamatan suami mereka...my big salute kepada semua para isteri askar..mereka memang wanita berhati waja...Mukanya memang dihitamkan...dah namanya askar...and by the way..warna baret tu memang warna original baret Para..

Masa buat set ni pening juga kepala I bila men"google" gambar2 yg menunjukkan peralatan askar..coz tak banyak gambar yg ada with all the details..so I buat semuanya berdasarkan kepada ingatan dan pengalaman I sewaktu di MRSM..yup..kami sering terlibat dgn aktiviti2 lasak yg melibatkan tentera..program jalan lasak selepas SRP, kem tentera di Asahan..and banyak lagi program and semuanya menyeronokkan...and kami selalu dibekalkan dgn peralatan tentera..but payung terjun tak adalah....




And ucapan "hepi b'day" memang sengaja dituliskan dgn warna kning..warna tentera...diletakkan di payung terjun...senapang jga dibuat dgn fondant berdasarkan imej sebenar senapang mainan anak lelaki I.....and senapang tu masih tergenggam kemas walaupun landingnya tak baik, coz itulah tanda bagaimana para askar sentiasa mendahulukan amanah dan tugasan mereka walau dlm keadaan apa juga pun...mereka samasekali tidak akan berundur...and ibarat kata perwira terbilang kita...Kanang Anak Langkau..Agi Idup Agi Ngelaban..selagi hidup selagi melawan !!! And sepatutnya kata2 inilah yg harus disematkan dalam hati kita...jgn putus asa...and jgn fikir negatif....jgn kata kita tak kreatif..coz itulah pematah semangat untuk menghasilkan karya yg terbaik....




All in all, I was so happy with this cake...sooooo happy coz ia lain dari yg lain...I minta izin Lela untk pamer kek ni di kedai I sementara menunggu untuk diambil...and sesak jadinya bahagian yg I letakkan kek...ramai yg mengambil gambar kek ini and penat i nak jawab soalan..but I was so happy coz dapat tunjukkan kelainan in my work...Lela called to thank me..and Yazid was so happy with this kek payung terjun...terus ambil gambar untuk ditunjukkan pada kawan2 dia. As for my hubby pula...dia kata, siap sedialah u...nanti semua anggota para minta u buatkan kek payung terjun..;)..I senyum aje..sambil jawab lepas ni i buat kereta kebal meletup...;)





p/s By the way..jgn ingat semua kerja kita boleh perfect terus...ha..ha..ha....just see how my first askar ... anak2 I (pengkritik paling utama after my munchkin) cakap muka askar ni macam muka meow....ha..ha..ha...memang betul cakap they all....

4 comments:

Mama said...

This is very good, Shikin! Love the expression on the soldier's face :) Love the colours too.

Lynn IU8 said...

Aron...BRAVO...proud of you, dear!!

sweetmunchkiny (shikin - 012 606 9494) shikinbasiron@gmail.com said...

tq lynn...and mama..i'm speechless...for you to browse my side is a honor..but for u to give this kind of overwhelming comment...i'm in seven heaven...tq..tq...tq...lynn....wild imagination..i remember that...;)

Nadia Harnisa said...

kak.. i really amazed with this cake.. Hehehe.. BTW im nadia yg order cake ngan akk for 01.01.2010 ni..

Related Posts with Thumbnails