BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, May 12, 2010

Red hot...

Salam...masih lagi dlm mood "bercuti"....but too bad..i hurt my bak..dah 3 hari kena duduk bersandar aje..ni baru sikit..bagaimana agaknya org yg kena slipdisc...Sakit mcm ni pun I dah rasa gelisah...but alhamdulillah tak lah teruk mana...cuma susah sikit nak bergerak....so taking the advantage to upload another entry yg sepatutnya dah lama dimasukkan...Feel bad today..coz had to turn down a request from a sweet daughter to do a mother's day cake @ teacher's day cake...Had rejected last nite..but she said can i make it for next weekend..to her everyday is a mother's and teacher's day..she is the best mum an dbest teacher to her..I was so touched with her words...and she is only 13 and all the way from Seremban...beruntung the mother for having such a lovely daughter..but too bad coz memang my schedule is really pack for next week..I feel really bad actually..;( So sorry dear...

Ok ...coming back to my entry..this red hot wedding cake dibuatkan istimewa untuk Yana...pasangan kepada Ismail yg I buatkan kek golden wings tu..Two tiered cakes..full fondant...dari mula lagi Yana memang cakap dia nak kek kahwin warna merah garang...supaya org tak berani nak makan...but she wanted white flowers..

Actually she wanted buttercream cake...but I managed to convince her to go for a fondant cake...coz of the look...bukannya buttercream cake tak cantik..but a fondant wedding cake nampak lebih elegan lagi ... to me lah..tak tahu pula pada other cake decors..but most of my friends in KL memang hanya buat fondant wedding cake sahaja..it's a trend in KL..but not in Melaka...maybe tak banyak sgt kot exposure kat melaka..frankly speaking, even kedai2 yg jual brng2 kek pun tak berani nak order fondant banyak2 apalagi dlm packet besar..but alhamdulillah I always got my supply from Mr Lim at KIng Hin Melaka..the only place yg berani jual pack besar..jgn terperanjat..ada juga supplier baru yg boleh tanya kita balik.."Bakel's Pettinice..apa tu?" Tepuk dahi I bila disoal begitu coz they should know all the products in the market...



As for the flowers..i buatkan my fav flowers..roses and mesti ada yg masih nak tahu macam mana ye dapat bunga yg berkilat satin like macam ni..he..he..he...airbrush dgn pearl sheen...boleh juga guna luster dust ..but ia akan ambil masa yg lama nak sapukan satu persatu dan bukan semua bahagian boleh kena...with airbrush hampir semua sudut n celah boleh dikilatkan dlm masa yg sangat singkat..Ramai juga yg kata tak mampu untuk beli airbrush...don't worry if u r really a serious decorator..u won't regret..my airbrush was bought at RM398..Tan See Fong's..but got to know later di Bakers Choice pun ada jual but at much cheaper price..if I'm not mistaken RM200+ aje and free 6 big bottles of sheens worth RM100+..so it's a good bargain...those yg berminat can contact Jay Wong..tauke Bakers Choice..their shop is in Setapak...



Kek bahagian atas ditutupi penuh dgn bunga and memang kali ni i buatkan bunga2 putih halus menjalar kebawah since i hanya boleh bermain dgn warna putih..lingkaran tersebut i gunakan royal icing and dilekatkan dgn press flower kecil..actually it's good to have this press sets...they are very handy...As for the borders..i pipekan juga dgn royal icing bentuk pearls..I sendiri wonder waktu type entry ni kenapalah i tak gunakan my pearl mould..oh ya baru teringat coz waktu i buat kek ni..my munchkin yg ada diploma and degree in pearl border sakit teruk waktu tu..I was shorthanded..

Yana wanted kek yg tinggi..at first I gunakan kaki plastik..but bila tinggi sgt mcm tu..rasa mcm tak sesuai pula..so in order to create more effect i gunakan styrofoam yg dibalut dgn silver paper..




The cake was delivered to her place very early in the morning...but before that ..malam sebelumnya i dah hantarkan kek lapis hantaran Yana..warna merah juga..diatasnya dialaskan dgn fondant dan dihiasi dgn bunga2 kecil..Kek ni i yang bakar but my darling munchkin yg susunkan...can see from the photos bagaimana halus kerja my munchkin..and luckily the cake was done before he felt sick...poor munchkin and poor me coz kena buat semuanya sendiri ;( I am so lucky to have someone like my munchkin yg sentiasa memberi galakan pada I dalam semua bidang yg i ceburi and the best thing he always give me his helping hands..there are things yg he cannot do..decorating cakes or making figurines..but he will still sits beside me sampai pukul 2 pagi with his cup of nescafe..thank you Allah for one of yr wondefrul gifts and I guess my mucnhkin is the main factor yg buatkan i develop dgn cepat dlam cake decorating ...about a year ago..i knew nothing ..not even buttercream..Alhamdulillah tidak terhingga.

By the way..memang tiada gambar yg diambil dirumah Yana..coz dlm I duk kelam kabut kena buat semua bersendirian..tertinggal pula my kamera..so sorry..





To Yana..and Ismail..semuga berbahagia hingga ke jannah...thank you so much..u guys were among my first customers...appreciate yr trust..Pd semua...salam kasih sayang dan semuda dirahmati Allah..to my cake decor friends...hiaslah kek dgn setulus hati coz it will be shown on our decorated cakes...to all my sifus..terima kasih utk semua tunjuk ajar...

10 comments:

Linda Hussin said...
This comment has been removed by the author.
Linda Hussin said...

Kak Shikin, love love love your cakes... hihihi

Bakin'Goodies said...

Cantiknya those pear sheen roses, Shikin. You have really made me want to get an airbrush :)

sweetmunchkiny (shikin - 012 606 9494) shikinbasiron@gmail.com said...

apa lagi kakak...beli aje dari Jay...siap dapat 6 bottles of the big sheens...

Bakin'Goodies said...

Shikin, ni tengah cari duit nak stock up barang-barang lah ni ..... sebab .... jeng jeng jeng, nak berhijrah!

syima said...

Kak, tumpang tanya, akak stack macam tu aje ke atau akak cucuk sedikit?

Tone Excel said...

salam, nak tanya mana nak dapatkan luster dust tu ye??

Tone Excel said...

salam, nak tanya mana nak dapatkan luster dust tu ye??

Tone Excel said...

salam.. nak tanya mana nak dapatkan luster dust tu ye??

Tone Excel said...

salam.. nak tanya mana nak dapatkan luster dust tu ye??

Related Posts with Thumbnails