BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, July 31, 2011

KEK LAPIS JOHOR - MAHARANI KEK LAPIS

Ramadhan Qareem untuk semua sahabat pengunjung...semuga kedatangan Ramadahan Al-Mubarak ini dapat kita lalui dgn penuh keimanan dan kesabaran. Semuga kita semua dapat mempertingkatkan amal ibadah kita dan sama2 lah kita berdua agar Allah menerima segala ibadah kita. Dan sama2 lah kita beringat bahawa kita bukan hanya berpuasa menahan lapar dan dahaga sahaja...kita harus juga mempuasakan semua pancaindera kita...mata..dari melihat perkara yg boleh mendatangkan dosa...maybe ada yg tidak terfikir, kita menjaga pandangan mata kita bila berada diluar rumah..but sebenarnya didalam setiap rumah ada "objek" yg boleh mendatangkan banyak kemudaratan kepada mata kita...Apa ye? Jawapannya ialah televisyen...cuba kita fikirkan berapa banyak rancangan yg mempamerkan perempuan2 yg tidak menutup aurat...setakat tidak menutup aurat itu boleh dikatakan "biasa" lagi...but yg berpakaian seksi dan menjolok mata lebih banyak daripada sikit...tidak termasuk lagi adengan2 yg menaikkan nafsu..so rakan rakan sekelian..watch out apa yg kita dan keluarga kita tonton...Mulut kita juga haru dijaga....jgn samapai ia mengurangkan pahala puasa kita.....penat cik kiah berpuasa...but bila tenguk rakan sepajabat order kuih banyak sgt, kita mula "menggosip" dibelakang mereka...kan dah kurang pahala puasa tu..so sama2lah kita beringat bahawa puasa dibulan Ramadhan bukan setakat menahan lapar dan dahaga sahaja//Semuga ramadhan ini dapat membantu kita membentuk diri sebagai seorang muslim yg taat pada Allah..amin...



Ok...sempena kedatangan syawal ini...dengan sukacitanya dimaklumkan lahir lah MAHARANI KEK LAPIS DAN COOKIES...Kenapa Maharani...? Kenapa bukan Pantai Kundur ke..where I live now...or kenapa bukan Melaka ke? Well..I have decided it's MAHARANI coz kek lapis yg I buat badalah dari resipi tradisional Johor...Initially when i started 2 years ago..I started with kek lapis serawak..but then I realised terlalu banyak kek lapis Serawak yg membanjiri Semenanjung...so I tried to beralih arah..I orng semenanjung..so I have to come out with something from semenanjung..maafle ye orng2 Serawak..Kek lapis Serawak memang sedap but malangnya yg sampai kesemenajung majoritinya yg harga murah...and bila murah dah tentu kualitinya pun asal boleh aje...Infact ada seorang kawan I yg buat kek serawak menasihati I supaya mengubah resipi I menjadi resepi yg boleh dijual...her suggestion was..kurang kan telur, guna marjerin murah..and boleh jual RM10/piece...orng mesti beli punya...Well..I don't take that....in order to cari rezeki...bukan duit sahaja yg menjadi matlamat kita...kerdhaan Allah dan keberkatan rezeki itu yg amat penting..Memang orang akan beli kek yg murah..but if rasanya tak sedap dah tentu orng yg beli akan rasa ditipu...duit dapat but buat apa kita cari marah orang...Tak apalah..to me quality is very important...and bertoalak dari itu....kebaniran kek serawak yg murah disemenanjung I tried to mendapatkan satu kelainan..I came up with kek lapis Johor...Haaa....jgn terperanjat...ada ke kek lapis Johor...? Orang Johor sendiri ada yg tak pernah tahu ada kek lapis Johor...My MIL's favorite is kek lapis Johor..every raya mesti banyak yg dibelinya..so dari situ..came an idea..why dont I come up with kek lapis Johor...kebangaan orng Johor..

Apa bezanya kek lapis Johor dengan Serawak? Personally...kek lapis Johor lebih lembab..kerana banyak menggunakan kuning telur and kurang manis..and the best thing ..as a cake decorator...my cake lapis is still one mof my art..i'm very particular with the lapisan...lapisan harus sama dan kecil...Yup, i'm very fussy about the garisan...and it can be seen from all the photos here.....




Lapis Betawi....resipi original




Lapis prune...see the lines...




Lapis masam manis...favorite no 1...




Lapis cokelat....




Lapis buttescotch..citarasa terkini....and ia sungguh menyelerakan...

So..tempahan masih dibuka lagi untuk kek lapis Maharani..please contact me personally to place yr orders and we do deliver either through post or our selected agents...Ada 5 perasa...rempah betawi, prune, cokelat, masam manis and the latest butterscotch..perasa terkini..My kek lapis is very moist..and each cake 8x8 in beratnya melebihi 1.7kg and for 6x6in beratnya melebihi 1.1kg.......By the way, setiap falvor mempunya resipi yg berlainan..so jgn risau..semuanya berlainan rasa...I don't use multipurpose recipe...so u will hv different taste for each cakes...and by the way...kami tidak menggunakan golden churn butter...So for those yg berminat utk menempah do contact me at 012-6069494..insyaallah kami juga mengambil tempahan utuk majlis rumah terbuka, majlis perkahwinan dan juga majlis korporat...

5 comments:

Ayah Zain said...

semoga bussz shikin berkembang maju. amin

atta233 said...

maaf ya cik, sy org swak ingin mbetulkn knytaan di atas mgatakn hrga murah yang org melaya slalu beli. ini buknnya dsebabkn mutu kek lapis org swak sndri kurg kualiti dgn hrga yg murah, malah ini dsebabkn org melaya sndri byk karenah dgn harga kek lpis yg eksklusif hasil dr tgn org sjati swak. sy jg pembekal dan phasil kek lapis swak d sekitar danau kota dn kek sy always moist dgn hrg rm130 ke atad utk satu loyang. so far, cus x bsing dgn hrga mahal kek lpis sy kerana inginkn kualiti, buknnya skdr nakkn rs nya sja tnpa mengira kering lembap sesuatu kek lpis. customers di melaya byk merungut mula mulanya mahl nya kek lpis! tp stlh mcuba kek sy, yg diadun kasih syg dan x lokek bahan..mereka pun re order. utk kek lapis johor cik, tringn jg nk mrasa. apepun, kek lpis johor jrg org dgr rsnye hehe...ia sdkt sbynk menyerupai kek lapis swak yg asal usulnya dr indonesia. itu sj dr sy trima kasih. maaf klu knytaan balas mgenai kek lapis swak diktakan djual murah, amat tdak bsetju. itu biasanya pmntaan customer itu sndri. kek lpis mahal rmai x nk beli sebb jmat kos dan agk kdkut. itu sbnrnya.

atta233 said...

maaf ya cik, sy org swak ingin mbetulkn knytaan di atas mgatakn hrga murah yang org melaya slalu beli. ini buknnya dsebabkn mutu kek lapis org swak sndri kurg kualiti dgn hrga yg murah, malah ini dsebabkn org melaya sndri byk karenah dgn harga kek lpis yg eksklusif hasil dr tgn org sjati swak. sy jg pembekal dan phasil kek lapis swak d sekitar danau kota dn kek sy always moist dgn hrg rm130 ke atad utk satu loyang. so far, cus x bsing dgn hrga mahal kek lpis sy kerana inginkn kualiti, buknnya skdr nakkn rs nya sja tnpa mengira kering lembap sesuatu kek lpis. customers di melaya byk merungut mula mulanya mahl nya kek lpis! tp stlh mcuba kek sy, yg diadun kasih syg dan x lokek bahan..mereka pun re order. utk kek lapis johor cik, tringn jg nk mrasa. apepun, kek lpis johor jrg org dgr rsnye hehe...ia sdkt sbynk menyerupai kek lapis swak yg asal usulnya dr indonesia. itu sj dr sy trima kasih. maaf klu knytaan balas mgenai kek lapis swak diktakan djual murah, amat tdak bsetju. itu biasanya pmntaan customer itu sndri. kek lpis mahal rmai x nk beli sebb jmat kos dan agk kdkut. itu sbnrnya.

sue sweet said...

ya. x manisla membandingbeza esp bila anda seorang penjual kek juga. yg plg eloknya bila mempromosi tanpa menjatuhkan produk lain. kek lapis pn kelihatan spt kek lapis legit dr indonesia, diolah mengikut corak yg d sukai. kek lapis sarawak pula, kalau yg bermutu mempunyai pelbagai corak & sgt basah dan sedap. pn harus cuba membeli kek lapis sarawak yg bermutu jika ingin membuat perbandingan. yg biasa d jual dgn harga rm10 tu mmg drp marjerin.. kalau butter lain harganya. satu loaf rm30 ke atas. kalau sebiji mmg rm100 ke atas. smg pn maju jaya dlm bisnes tp ubahlah cara promosi spy lbh professional

Rukayah Lias said...

Sedikit sedih dgn kenyataan puan bkenaan kek lapis swk.... kalau kita nak maju please jgn mnjatuhkan produk yg sedia ada. Kita x tahu produk yg kita hasilkan mdpt tempat d hati org. Klu dlihat stiap lapisan yg puan buat mmg xda pbezaan langsung dgn kek lapis swk.. sy mjangkakan puan dpt mengolah kek lapis lain drp yg biasa..

Related Posts with Thumbnails