BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, January 13, 2010

Manisnya tuan puteri jelita



Taking my own sweet time, having a cup of coffee and melayari internet..among few things yg jarang i dapat..so bila dah dapat peluang...badan pula rasa letih...maybe coz i'm used to move around..so bila duduk mcm ni..mulalah my engine buat hal...



Lama i mengidam nak buat kek barbie doll...and bila dapat peluang , memang i tak lepaskan peluang untuk menghiasnya secantik yg mungkin...This barbie doll was specially done for Anjali's princess...Niranjanak...she wanted pink and white theme...mula2 ingat nak buat bollywood princess dgn warna yg garang2..tapi kenalah ikut kehendak customer...Kebetulan waktu buat cake ni...my MIL ada...so dia pun sibuk juga memberi idea menghias kek ni..hmm...sebagai menantu mithali..akur sahajalah walaupun actually I nak buat yg lain untuk design dress ..next time maybe ;). I alway's believe ada berkatnya bila kita mendahulukan pendapat org tua kita..insyaAllah Allah akan membalas dengan kebaikan apabila kita mendengar cakap mereka.



This was my first time doing a barbie doll..so I really habiskan masa I untuk hiasannya...especially when was playing with pink and white..salah adun color..ia akan jadi tak berseri...so decided to come up with hiasan yg berkilat....and it took me more than one hour to pasangkan manik2 kecil ni around the dress...this was the hardest process dalam buat kek ni....manik2nya semua halus2 belaka dan dipasang secara manual....really menguji kesabaran i ..but i love every minute of it ;)



Untuk bahagian pinggangnya...I "slimkan" princess ni dgn letakkan satu cupcake diatas kek original...so selain dari nampak slim..this princess dapat ditinggikan sedikit...Mana i belajar trick ni? Well...just go to this site and u will learn lots of things...acupcakeproject.blogspot.com...tq very much to Ms Nurainie Tan for her wonderful and easy tutorial.....and her work is marvellous...ha..ha..ha..bukan nak bodek Nurainie..tapi itu adalah kenyataan...so go and visit her blog...mesti tak nyesal ;)



Actually rambut princess ni panjang and tidak diikat..but my MIL suggested supaya dibuatkan "siput" sebab nak jadikan rupa puteri India and habis rambutnya digunting....he..he..he...menantu mithali dah tak boleh nak cakap apa..as long as she was happy no problem with me..actually my MIL ..i panggil ibu..is very creative in arts...just go to her house and boleh nampak hasil kerja tangannya in every corner....semua sudut pasti ada sentuhan seni ibu and apa yang mengkagumkan, ibu tak pernah attend mana2 class.. She is so creative..sampaikan cermin murah yg boring boleh jadi cantik bila dihias oleh ibu. She is really amazingly gifted..



Ok...back to the cake...selepas dibuat siput...to make it an indian doll..i buatkan bunga malai menghiasi lingkaran siputnya...but before that..I rang up Anjali...around 11.30 malam...she was busy preparing for the birthday party keesokkan harinya...I asked her wether was it ok if I gunakan bunga putih dirambut princess tu..messti ramai yg nak tahu kenapa sampai nak minta izin...coz I tak nak ia bertentangan dgn adat org India..mana tahu warna putih merupakan warna kematian...sedangkan yg nak disambut ialah hari kelahiran...So after dapat green light, barulah I buatkan hiasan bunga malai ni..yg diserikan lagi dgn manik kecil berkilat...for info, manik ni semuanya edible..boleh dimakan.

/

Gaun baju semua dari fondant, and memang diadun begitu rupa supaya nampak alunan gaun tersebut...Gaun belah atas, especially dibahagian leher baju pun dihiasi dgn manik2 kecil berkilat. Sengaja i buatkan bajunya tangan panjang...coz boring tengok most of the barbie doll dress semua tak da tangan...so bila dibuatkan baju lengan panjang , banyak lah lagi peluang i untuk menghias...so dihujung lengan pun I letakkan manik halus. And untuk menambahkan seri, I buatkan selendang panjang melingkari bahu princess and selendang ini disapu dgn pearl sheen untuk menjadikan ia nampak berkilat.



Finally, untuk presentation kek ni, I buatkan "stage" untuknya...and hiasan sepadan dgn penampilan tuan puteri.....biar semuanya nampak cantik dan istimewa. I letakkan bintang2 fondant yg dicucuk dgn wire bunga yg dilingkarkan..oops the wire tak edible..coz Anjali pernah tanya I , birthday candle yg i beri edible or not...



Berdebar juga masa buat kek princess ni..tapi alah bisa tegal biasa...All in all taklah susah sgt nak buat kek anak patung...it was easier than kek bantal and kek yg lain. Cuma cara kita menghias aje yg akan membezakan hasilnya. Once again, thank you very much to Ms Nurainie Tan for her wonderful and easy to follow tutorial at acupcakeproject.blogspot.com. actually, once kita dah tahu basic untuk menghias dengan fondant, insyaAllah senang untuk kita follow tutorial yg ada di mana2 website...so go and take the basic class, at least kenal apa itu fondant, sifat2 fondant and bagaimana nak handle fondant..







By the way, Anjali turut menempah cuppies yg sama temanya untuk diberikan kepada para tetamu...and diletakkan dikeliling kek..



Anjali was so happy with the cake...ha..ha..ha..by the way yg ada dlm gambar ni..bukannya situan puteri kecil Niranjanak...that's Anjali..tuan puteri sedang disolekkan waktu i datang hantar kek. Anjali called me up on Sunday and inform me yg kek princess ni belum dipotong lagi..sayang nak makan and the cake was delivered to her on Friday ! And the best thing, she didn't know at first, the bottom part of the gown was a cake. Ok...I'm not responsible for that...actually to be honest, those are among many remarks yg i terima from my customers..sayang nak makan...he..he..he..kalau i pun...tak sanggup nak potong..but a cake will always be a cake..tak kira bagaimana rupanya...kalau tak dipotong lagi membazir...well..just enjoy the pictures....to those yg masih takut2 nak cuba buat kek anak patung..jgn berlengah...it's so easy....I guess it might be much easier kalau dibuat dgn buttercream aje....till we meet again..enjoy life...



4 comments:

Nurainie said...

Love the dress...so much effort, ya? Thanks for the link...no wonder my blog stat shot up!

sweetmunchkiny (shikin - 012 606 9494) shikinbasiron@gmail.com said...

I learnt lots of things from yr site..so love to share it with others....yr rum ball is the easiest..and my kids fav...they also know how to do it now

Lynn IU8 said...

Arrrrooooon!!! It's so beautiful... *wink*

NekPP said...

verry prettyyyyyyyy ;))
all d best!

Related Posts with Thumbnails