BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, January 7, 2010

Jambangan hati pengukuh kasih



Well, this entry is to menjawab entry sebelum ini yg didedikasikan kepada Evi andriati...sememangnya kek istimewa ini dapat dihasilkan dgn tunjuk ajar Evi...walaupun hanya melalui tunjuk cara langkah demi langkah melalui internet...Alhamdulillah Evi telah menyusun tunjuk caranya dgn penuh teratur sehingga I didn't have any problems to follow..terima kasih tidak terhingga kepada Evi..hanya allah yg dapat mebalas budi baiknya...

Kek istimewa ini telah ditempah khas oleh cik Nadia khas untuk majlis pertunangan kawannya...di Muar..I know that Nadia had a very high expectation for her cake...she only mentioned that theme should be purple and pink...actually Nadia got my number from Fathiah...tq for your kind recommendation.



Memang I was so excited masa nak buat kek ni..I rasa mesti ramai yg dah dapat teka bagaimana rupa kek yg I nak persembahkan kali ni...yup..u got it right...a box cake...so bila Nadia buat aje tempahan...I terus terbayang bagaimana I nak buatkan keknya...but of courselah it is not a shoe box cake...maybe after this...anybody interested? Suka sgt sebab dapat buat kek kotak bulat yg penuh dgn bunga2an...and for the first time, I decided to do other flowers other than roses...actually the swan cake was done after this cake....so I buatkan all the flowers yg I rasa sesuai untuk dipenuhi didalam cake box ni....infact some of the flowers I tak tahu pun namanya...and I was so happy bila Nadia perasan yg bunga2an kali ni adalah bunga2
baru..



Part yg paling challenging was to attach the lid to the cake..and for info..the lid sebenarnya adalah real cake..i tak guna dummy...This cake sebenarnya dari 2 biji kek choc ukuran 7 inci...dipotong kepada 4 bahagian...dan 1 bahagian dijadikan sebagai penutup kotak....Yg buat I berpeluh ialah untuk tidak memastikan penutupnya tergelincir or mendap..maybe ada yg tertanya2 macam mana I buat...first of all..kena cucukkan batang dowel about 1 1/2 inch dari bahagian depan kek..untuk lebih kukuh lagi, I gunakan 4 dowel di bahagian depan..and potong dowel tu 1 inci dr tinggi permukaan...Kek yg dijadikan penutup diletak atas cake board..so bila kita letakkan atas basenya..dowel tidak akan dapat menembusi kek..

Bahagian belakang, pada mulanya I hanya lekatkan dgn royal icing sahaja..but bila I noticed the lid mula slide...kena buka semula pentutpnya..and cucukkan 2 dowel dibahagian belakang yg lebih kurang sama tinggi dgn kek so..berat kek tidak akan menekan kek bahagian bawah...



So, sebenarnya kek ini adalah seperti sebuah kotak bulat yg terbuka penutupnya lebih kurang 1 inci tinggi dibahagian hadapan..., I selitkan dgn kuntuman bunga2 ...dimana warnanya senada dgn permintaan Nadia...seronok buat cake ni terutamanya sewaktu menghiasi ruang yg terbuka....habis I penuhkan dgn semua bunga2 yg I buat..puas hati bila tenguk semuanya tersusun cantik





Nadia datang sendiri mengambil kek ni bersama dgn shikin who happened to have the same name as me and nama bapa pun sama...Kek ni sengaja I letakkan diatas meja diruang tamu ..and they were very suprised when they got to know actually inilah kek mereka...mereka tidak menyangka yg sebenarnya ini adalah kek...seronok tenguk muka suprise mereka...si Nadia tidak habis2 ambil gambar gunakan hp. Tapi I lebih terperanjat lagi bila dapat tahua ctually kek ni hendak dibawa ke bukit Gambir Muar...bukan apa..takut lidnya tersembam jatuh..but alhamdulillah selamat sampai...memang susah hendak transport kek yg bertingkat or ada fragile item or figurine diatasnya ke destinasi..kena bawa kereta mcm semut..



By the way, bahagian "penutup kotak" memang I sengaja buat design begini so..nampak exclusive..with all the linkaran loves and also the silver beads...my munchkin kata namapak mahal...

Well, I was glad that I dapat penuhi harapan Nadia yg begitu tinggi...seram sejuk bila I ternampak nota Nadia kat my Chat Box..mengatakan dia tak sabar nak tenguk kek dia....alhamdulillah harapan terlaksana...Tq again for yr trust in my artwork...don't worry akak boleh buatkan untuk u...tapi mcm akak cakaplah..u tak boleh rempit..kena drive mcm siput...;)...sampai jumpa lagi....salam pada semua...


2 comments:

syaribul asyikin said...

suke gler tgok cake ni aritu tau..bunga2 nampak real..huhu..Nadia drive ala2 semut merah on that day..I always remind her "de bonggol tu"..hehe
siti norashikin bashirun :)

Nadia said...

it was very beautiful indeed kak.. Mmg shikin jadi mata-mata saya hari tu.. tp laju sket le dr semut merah

Related Posts with Thumbnails