BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, January 6, 2010

The story of the ugly ducklings


Once upon a time, in a very far far away land, there lived two ugly ducklings...yes..your read it right...not one, but two ugly ducklings...they were good friends...everybody loved them so much and evrybody wanted to be friends with these two ugly ducklings....but why? Sebabnya, walaupun rupa mereka hodoh..tetapi mereka mempunyai hati yg sangat baik...pandai menghormati kawan, tidak sombong, very humble and sentiasa suka membantu org lain...Well actually, bukan rupa fizikal yg dipandang org...bagaimana cantik kita sekalipun tapi andaikata kita mempunyai perangai "yg dibenci org"..ia akan menenggelamkan kecantikan kita...Tapi masalahnya, ada juga yg tidak mempunyai rupa yg kurang cantik...maaf...rupa paras adalah pemberian Allah...tetapi "perangai" memburukkan lagi rupa yg kurang cantik...so sama2lah kita pastikan walaupun kita dilahirkan sebagai "ugly ducklings" tapi insyaAllah dgn perangai dan budi bahasa yg cantik maka ia akan "mencantikkan" keperibadian dan rupa paras kita...

Let's talk abaout cake and this cake memang ada kaitan dgn cerita the two ugly ducklings...he..he..he.."Ya ampun Kak June sekiranya akak ada membaca entry ni...the swans yg u ajar memang cantik bangat...and cuma perkataan "ugly" tu hanya nak sedapkan cerita entry kali ni...Ya ampun ya Kak June..jgn mare...muaaaahhhhh".

Kek hantaran ini telah dibuat untuk Juwita...sempena majlis pertunangan adiknya...she wanted a swan cake after seeing the swan cake for aunty theresa and ibu Aqilah...the cake had to be in pink and blue..sempena tema warna majlis pertunangan tersebut...actually I had call few weeks after that asking her wether I could do something else..coz sebenarnya I wanted to do something better than the swan...but after second thought ... I decided to do the swans but an upgraded version of the swans...he..he...he..mesti tak sabar nak tenguk swans yg upgraded...sabar dulu...



Kali ni, I really wanted to do something different...I wanted the cake to be really outstanding and elegant..yet romantis...all in all I wanted the cake to be different..so that bila org tengok, mereka akan terpegun...basically I wanted to create " a WOW cake"..puas fikir mcm mana i nak cantumkan warna biru and pink atas satu kek yg sama...so finally decided to do this design...seolah2 macam satu taman yg dikelilingi pagar and ditengahnya ada satu taman yg dipenuhi dgn bunga...and ditengah2nya duduk sepasang swans sedang memadu kasih...selaras dgn majlis yg akan berlangsung...ha..ha..ha..tapi pd mana2 suami yg behajat menempah untuk menambah cawangan..maka sudah pastinya I akan buat swans yg sudah terkulai layu..sebab dah kena sembelih..faham2 ajelah dgn siapa..ha..ha..ha..for the time being, so sorry tak boleh reveal lagi my upgraded swans...



Lingkaran pagar pink dibuat dari gumpaste and ambil masa 3 hari untuk dikeringkan...i buat lebih, coz takut pagar ni fragile ...so if patah adalah gantinya...alhamdulillah cuma satu aje patah..tupun sebab my daughter terjatuhkan...corak pada pagar tu...senang aje..pakai roller aje...lepas dah digelek fondant tu..i gelekkan pula dgn roller yg ada corak..senangkan? Setiap satu lingkaran di potong satu inci lebar and 3 inci panjang..semuanya dikeringkan diatas botol yg dibaringkan and dibiarkan benar2 kering untuk berapa hari..



The flowers...kali ni instead of my favorite roses, I buatkan juga cala lily, kekwa and few other flowers and of course bunga2 kecil yg diletakkan disisi kek sebagai penyeri...tak susah sgt nak buat bunga2 ni..insyaAllah, if ada kesempatan I will show step by step mcm mana nak buat bunga2 ni. Oleh kerana Juwita mahukan tema biru and pink, I decided to use different hues of blue...3 hues actually..

And before I lupa, untuk menjadikan bunga2, swans, lingkaran and base kek...berkilat, semuanya I sapukan dengan edible pearl sheen...for those yg berminat dgn peral sheen ni, ada dijual di Cake Connection PJ...boleh beli online and harganya memang murah..if I'm not mistaken harganya RM7.50 per bottle...Senang nak apply..just dip your paint brush and sapukan aje kebahagian yg hendak dikilatkan..

Well, I guess dah sampai masa I reveal my new upgraded swans..Taraaaa.....





Yup, this is my new upgraded swans..sebab tu I panggil the previous swans as ugly ducklings...actually yg lama tu cantik but this new swans lebih sesuai untuk kek hantaran..ia nampak elegant and romantis..with the wings terbuka keatas...mesti nak tahu kat mana I belajar buat swan ni...I belajar percuma..it's from the site known as sugarteachers.blogspot.com. I highly encourage those yg berminat untuk menjenguk blog tersebut..banyak tutorial yg berguna and senang untuk diikuti...my kek bantal pun I belajar dari situ...Sayap swans ni pun I buat extra...alhamdulillah..satu pun tak patah...So..siapa kata ugly ducklings tak boleh tukar jadi beautiful swans? Begitu juga dalam kehidupan kita...biar rupa kita buruk, baju tidak mengelip2 or muka tidak disapu dgn make-up dari jenama mahal...andainya kita pandai menghormati dan menghargai org lain, berbudi pekerti mulia, sentiasa merendah diri..etc..etc..insyaAllah ia akan menaikkan seri muka and keperibadian kita.



The cake was safely delivered to Juwita's house and the family especially her mom was so thrilled with the cake..infact they didn't want to give it away as hantaran...hmmmm...maybe next time suruh org sebelah yg tempah...;)..Actually bila I start to deco a cake..to be honest, memang that kind of reaction yg I mahukan...sayang nak makan, sayang nak potong or sayang nak beri pd org yg sepatutnya...those are the impact yg I want to create...sebab tu, I want to be different with my design...hopefully one day, sesiapa yg tengok my cake..akan tahu that's my cake...I want to be like Kerry Vincent...her cake is soooo different....and her work..really amazing...Hopefully oneday, I will be in her shoe..so till the next entry...hopefully these pictures akan memotivasikan rakan2 yg lain untuk berkarya...terima kasih pd semua yg banyak memberi perangsang and semangat kepada I untuk terus berkarya..especially my darling munchkin yg banyak memberi komen and idea yg memberangsangkan...actually he is the one yg selalu challenge I untuk menghasilkan hasil karya yg terbaik...by the way..the blue pearls my munchkin yg buat...sehingga berjumpa didalam entry yg lain take care and enjoy life..but biarlah pada landasannya...salam buat semua..










Pada my dearest Sifu..Kak June from cupcakekasih...thank you so much untuk ilmu yg diperturunkan...your work inspire me to go further...semuga akak dirahmati Allah...

1 comments:

Nurainie said...

Beautiful swans! Great job, Shikin!

Related Posts with Thumbnails