Salam buat semua..tak sabar rasanya nak tunjukkan my latest wedding cake...which is the most special wedding cake yg I pernah buat...memerlukan masa and tenaga yang paling banyak, but I'm so happy. This cake was ordered by Lady boss Qausar Cake House..bagi org Muar mesti tahu Qausar Cake House...Roti Qausar lebih sedap dari roti Kim Ling..lembut dan gebu. Sebab tu walaupun I kat Melaka, I still want Qausar to hantar roti mereka ke kedai I..no offense..setakat ni rasanya belum ada roti Bumiputera di Melaka yg dapat menandingi Qausar..They also sell the best raya cookies..
The lady boss known as Kak Nora memang pakar dlm membuat roti, cookies and dah tentunya pakar kek juga..SEbab tu bila dia call untuk tempah wedding cake dari I..macam tak percaya aje..Berdebar pun ada, coz macam nak dapat report kad dari cikgu pula..she wanted fondant cake tiga tingkat, cupcakes and hantaran and kesemuanya harus dihantar ke Shah Alam..Design terpulang pada I, as long as the flowers merah hati..harga pun tak kisah..Bila dia cakap tak kisah harga I was a bit reliefed cz ia memudahkan kerja I...that means I can just do anything for her..To be frank, everytime dapat order I mesti maklumkan kpd yg menempah that my cake is considered expensive if dibandingkan dgn kek dikedai..coz normally if di Melaka ni, they want buttercream sponge cake with buttercream flowers...which I don't do..bukan tak boleh buat, but my love is fondant decorated cake...and kerjanya memang susah..u will know why after reading the whole entry this time.
Okay...starting from cupcakes..oleh kerana main cake dipenuhi dgn bunga, caupcake nya i buatkan simple..but walaupun simple masih lagi rumit kerjanya. Hiasannya hanya bunga kecil2 dan rama2 yang dibuat sendiri. Bunga kecil, selalunya i buat terus letak atas cake..but not this time...even the tiniest flower on the cupcake..semuanya dicetak and diletakkan pada "veiner" mould supaya nampak urat2nya..dikeringkan..bila dah dikeringkan..diwarnakan dgn airbrush and dikeringkan sekali lagi...and this time diletakkan dlm bilik yg beraircond supaya bunga tak jadi lembik. As for the butterflies...nampak simple tapi kerjanya leceh...Untuk butterfly I gunakan patchwork cutter which I beli dari Sugarflours Bangi...pada yg berminat utk mendapatkan gadget tersebut..boleh beli online and mereka akan hantar...Back to the butterfly, adunan fondant hendaklah betul2 "keras" seperti yg dikehendaki supaya senang utk dicetak..if not ia akan melekat di acuan tersebut..and bila udah dicetak bukan ia akan terputus terus...have to cut keliling design..boleh juga sebenarnya diputuskan terus but hasilnya tak cantiklah...tepinya akan jadi mcm kertas yg dikoyakkan..Lepas tu dikeringkan diatas kertas keras yg dilipatkan berbentuk "V" supaya kepaknya akan berdiri. Kemudian diwarnakan emas menggunakan airbrush..tu baru satu bahagian..dikeringkan semula..kemudian diwarnakan pula bahagian belakang..and proses pengeringan lagi sekali..Ni baru buat butterfly dgn bunga kecil2 pun dah ambil masa.
So for final arrangement on the cupcake, dasarnya I memang gunakan warna putih but fondant digelekkan dgn textured rolling pin corak butterfly and bunga juga..and untuk menaikkan seri and kilat..I airbrushkan dgn pearl sheen..kemudian baru diletakkan segala hiasan bunga kecil2 and butterfly dgn menggunakan royal icing..and setiap bunga dihiaskan dgn manik emas..all together semuanya 70 cupcakes..
As for the flowers, I buatkan my favorite flowers..roses..merah hati..masa dapat tempahan, puas I tanya semua org merah hati tu macam mana coz i takut i salah warna..and ramai yg bagi advise especially my friends from My Cake Decorator Club..siap ambil gambar lagi tunjukkan pada I warna merah hati macam mana..tq Kak Zalina..another cake decorator juga...can go to her blog to view her beautiful creation here..http://exclusivebakingoodies.blogspot.com. Bunga ros ni disediak 2 minggu awal..salah satu sebabnya ia ambil masa untuk buat and perlu betul2 kering..I used about 80 kuntum bunga untuk kek ni..lepas semuanya kering di spraykan dgn red sheen..keringkan lagi..and diletakkan dlm bilik aircond..tiap2 hari check takut bunga2 ni jadi lembik..alhamdulillah tidak. As for the daun..gunakan pencetak daun bunga ros..and dispraykan dgn green sheen..quantity daun dua kali ganda dari bunga..
Now..the main presentation the cakes..tier 1..cake choc moist..12 x 4 inci..Tier 2..kek marble strawberry and orange...and choc..10 x 6 inci and tier 3..kek yg sama cuma ukurannya 8 x 5 inci. Memang sengaja gunakan ketinggian yg berlainan for some purpose..u will see it in the whole presentation. Puas menguli fondant and the most difficult part was..nak balut kek ni..coz bawahnya besar sgt...tapi alhamdulillah..oh ya..yang buat lagi penat ialah fondant harus diwarnakan dulu dgn warna ivory..berpeluh dibuatnya..penat sgt tangan..and yg paling sukar ialah bila hendak membalut kek yg kedua dan ketiga coz of its' height..my first pengalaman balut kek tinggi. Bila semua dah siap dibalut..di spraykan pula dgn warna emas menggunakan airbrush..yup i love my airbrush set..it makes my job easier and i really love the americolor sheen..normally if I gunakan can spray, the cost is more RM50 per cake..but since I'm using airbrush my color cost is much lesser..but of course the airbrush is not cheap..Tepi kek pula I hiaskan dgn edible pearl bought from Cake connection PJ...By the way setiap lapisan kek, I gunakan board tebal..coz nak tampung berat..if gunakan board nipis, ia akan merosakkan kek..coz satu board senang utk melengkung...so altogether for these cakes I used 12 cake boards yg dicantumkan utk jadi 3 keping board tebal..and tepinya dibalutkan dgn riben..
Kek no 1 and 2, bunga dihiaskan keliling..but for kek 3..bunga disusun atas permukaan kek..supaya nampak lebih meriah lagi..cupcake disusun bahagian bawah and disusun bertingkat. Actually the stand dirancang dan dibuat oleh my darling munchkin..He was the one yg responsible for everything...color, structure, tinggi, material and susunan...keliling dibalut dgn riben berkilat warna senada..and dialas dgn kain baldu maroon..tak senang nak buat stand ni..and waktu membeli material untuk hiasan kek ni..i was so lega..coz i don't like to to handle benda2 begini..pening...Thank you Allah for a wonderful husband yang selalu memberi perhatian and always be with me dlm semua urusan yg i buat..without him, cake ni tak akan dapat dipersembahkan sekian rupa...Alhamdulillah..
Alhamdulillah kek ni dapat disiapkan lebih kurang pukul 10 mlm..6 hours delay dari waktu yg i jangkakan..coz of few gangguan..can see all the messes..and semua ahli keluarga terlibat..my kids are very helful especially si kakak...normally bila i dah penat sgt..i akan SOS dia untuk menyiapkan hiasan i..but yg ringan lah..but i guess if give her the chance to decorate a whole cake..insyaAllah she can do it already. That night she kept reminding me about the dowels..takut i terlupa pula..memang bahagian doweling ni mendebarkan I..normally i akan letak dowel lebih sikit sebab suspen..walaupun tahu secara theory boleh tampung berat kek..but cake kali ni memang mendebarkan I..even bila siap dipasang dirumah pengantin, I masih lagi cuak and berdebar2 takut customer call cakap kek runtuh..but alhamdulillah tak pernah jadi pulak..and muga tak akan pernah ;)
So finally here is my cake..tapi gambar dirumah...rasa happy sgt tenguk kek ni..segala penat lelah hilang..to me..this is my best work..i spend two weeks of my time untuk siapkan kek ni..and maybe ada yg tanya kenapa gold..Well, kak Nora tak kisah dgn warna yg i pilih..and being somebody yg sukakan kelainan.. i decided on gold..nampak mahal and outstanding..and lain dari yg lain..selalu kan warna putih..
So the cake was delivered all the way to Shah Alam..majlis mula pukul 5 petang so I sampai pukul 2 ptg..seronok jumpa family Kak Nora..they are so frindly especially pakcik Abas...rasa macam dah kenal lama sgt...and yg lebih mengkagumkan I is their humbleness..masyaAllah...banyak nasihat yg diberikan kepada kami berdua..antara nasihatnya..kaya macam mana kitapun..semuanya adalah pemberian dari Allah...jgn sombong..and kalau ada rezeki lebih bantu saudara yg memerlukan..coz itulah kunci kekuatan and kejayaan..Memang terpegun sungguh coz tak sangka...tak payah cakap berapa besarnya rumah tuan rumah..all what I can say..kesemua ahli keluarga ini..both sides bukan calang2 orang but kemesraan dan sifat mereka yg suka merendah diri memang menakjubkan..tapi memang begitulah seharusnya sikap kita..ikut resmi padi..makin berisi makin tunduk kebumi..jgn jadi lalang..makin berisi makin tegak menyombongkan diri..semuga kita semuanya dijauhkan dari sifat2 begitu.
Alhamdulillah akhirnya kek sampai ke destinasi dgn selamat dan tanpa sebarang cacat cela..and finally tegak berdiri di ruang santap VIP..Berdebar juga nak terima kritikan dari tokey kek..alhamdulillah rasanya kak Nora puas hati..begitu juga dengan semua ahli keluarga yg lain..phew lega...Memang setiap kali hantar kek memang berdebar nak tunggu reaksi tuan rumah..
Before i end this entry, pada rakan2 yg baru hendak berjinak2 dalam kek decorating...jgn takut untuk sahut cabaran..yakin dgn diri sendiri and plan betul2 and insyaAllah akan dipermudahkan segala urusan kita..till we meet again..semuga dirahmati Allah..;)
Pengumuman
2 years ago
0 comments:
Post a Comment